coffee

Kaffe fra hele verden.

Kaffe bliver produceret flere steder i verden, men normalt forbinder man kaffeproduktion med især lande som Columbia, Brasilien, Indonesien, Vietnam, Etiopien, Kenya, Tanzania, Burundi og Zambia.

Kaffen har en lang og fascinerende historie, der blandt andet involver nomader, en hyrde og munke. I dette indlæg kan du læse meget mere om kaffens historie og handel med kaffe på verdensmarkedet.

Kaffens historie

Kaffen historie begynder i Etiopien, hvor nomadestammer menes at have spist de modne kaffebær allerede inden det 10. århundrede. De blandede de modne bær med animalsk fedt og lavede på denne måde en grød, som de spiste.

Der er flere fortællinger om, hvordan og hvornår kaffen blev udbredt. En af de mest kendte legender er den om gedehyrde Kaldi. Han bemærkede, at hans geder blev ekseptionelt friske efter at have spist kaffebær.

Kaldi prøvede derfor selv at spise et kaffebær og han mærkede her den samme effekt. Han fortalte nogle munke i et kloster om sin opdagelse og de begyndte derfor også at tygge frugten.

Munkene forsøgte at riste bønnerne og fandt ud af, at man på denne måde kunne lave en drik med samme virkning, men med bedre smag. Herefter blev drikken opfattet som en luksuriøs drik forbundet en næsten mystisk opkvikkende effekt.

Et par hundrede år efter blev efterspørgslen så udbredt, at kaffen blev fragtet med skibe til Venedig og lande som Storbritanninen, Frankrig og Tyskland, hvor der blev etableret deciderede kaffehuse.

Hollænderne brød kaffemonopolet i slutningen af den 17. århundrede og de begyndte selv at dyrke kaffe i deres kolonier blandt andet på Java. Kaffedyrkningen spredte sig herefter til Vestindien, Centralamerika og Brasilien. Den dag i dag dyrkes der stadig kaffe i mange af disse lande ved ækvator.

Kaffe i Danmark

Kaffe menes at være kommet til Danmark omrking 1660’erne, hvor de velhavende københavnere nød godt af kaffens virkning. I 1772 åbnede det første kaffehus i København og brugen af kaffe blev stille og roligt en del af hverdagen.

Danmark er i dag ét af de mest kaffedrikkende lande og her findes et utal af caféer, hvor man kan nyde en god kop kaffe.

Kaffe på verdensmarkedet

Kaffe bliver købt og solgt af kafferistere, investorer og børsmæglere, som decideret spekulerer i kaffepriserne. Disse handler foregår på diverse handelsmarkeder og børser. Det største handler om kaffe bliver indgået på “The New York Mercantile Exchange” (NYMEX). Hvert år i marts, maj, juli, september og december kommer der nye kontrakter, der har indflydelse på kaffepriserne i hele verden. Kaffe er et yderst prisfølsomt produkt, og er især afhængigt af  vejret i Brasilien.

Både lav og høj kvalitet af arabica kaffe bliver også solgt gennem andre handelskanaler. Derudover så bliver fremtidige kontrakter på robusta kaffe også solgt på “The London International Financial Futures and Options Exchange”

Det er fra disse handelscentre at mange danske grossister og distributører opkøber deres kaffe, som så sælges videre til forskellige markeder.

Du kan finde flere informationer om kaffens historie på Merrild.com